LifeCycle Controller Hanging During POST

Note: This blog post is for Dell PowerEdge 11G systems. Here is the 12G how to: http://crtech.tips/12g-lifecycle-controller-hangs-during-post

Sometimes a Dell PowerEdge system can get caught trying to boot into the LifeCycle Controller(LCC). Basically, when POSTing the system will hang on a Dell Logo with the error message “Entering System Services… Starting Unified Server Configurator”

LCC_Hanging_During_Boot_1

There is a way to tell when you are in this loop. During POST, on the part with the Dell splash screen logo, you can see that the F10 option is NOT available. Instead it says, “System is entering System Services to cancel, enter iDrac Configuration”

I have seen this happen when you boot into the LCC then prematurely reboot the system. The system then get’s stuck trying to boot into the LCC. I have also seen a system have an up time for over a year and on the reboot the error is present.

You can leave the machine at this screen for 45 minutes or more and it may never move.

Luckily, there are a number of fixes for this issue.

-Power down the machine and unplug power from the system, then drain the flea power by pressing in the power button.
-Running the LCC patch that can be found on Dells website, but if you can’t get into the OS you have to jump through some whoops to get it installed.
-Replace the motherboard, but that’s a little extreme!!!
-The easiest method is to simply tell the system to not boot to the LCC on the next boot up.

Didn’t it say to do that on the Dell Splash screen? Awe.. boot into the iDrac Configuration Utility.

 

Here is how it’s done:

Boot into the iDrac during POST

LCC_Hanging_During_Boot_2

Enter System Services

Note that Cancel System Services is set to NO. This is our problem.

LCC_Hanging_During_Boot_3

Change Cancel System Services to Yes

LCC_Hanging_During_Boot_4

Exit saving changes and let the machine boot.

That’s it!

17 comments on “LifeCycle Controller Hanging During POST”

  1. Claudio Reply

    Thanks for this info !!
    I have a Dell R710 and wanted to start the Boot-Manager. Instead I pressed the wrong key and started the System Services. They trapped and the system halted. After rebooting the system it looped automatically into the still trapping System Services. By canceling them in the iDRAC configuration menue I was able to boot normally and select the correct key for the Boot Manager :-)

  2. Fredrick Reply

    Your guide was on the mark, gave me back control of the system. Now, I do not think that it is necessary to unplug the system given that most systems are remote. All that is needed is to shutdown/Reboot the system and as the system is coming up, enter the iDRAC6 configuration Utility by using Ctrl-E . Once in the configuration Utility, users will then follow your instruction.

  3. Tom Reply

    Hi,

    well.. unfortunatelly, doesn’t work for Dell R210 server.
    Two of them have been upgraded to Lifecycle-Controller_Legacy_Application_0WFGM_LN_1.7.5.4_A00.
    Only one stuck on “Entering System Services”. I can cancel it, but USC no longer works.
    Downgrade to (previously) working version 1.6.0.73 doesn’t help either.
    Lucky, both have iDRAC Enteprise. I tried already:
    – full iDRAC reset to defaults
    – dowgrade version
    – power off and hit Power switch for couple secons without power cable
    Where is LCC that You mentioned?

  4. Tom Reply

    I belive stuck problem is caused by PCI device reported on Collecting Inventory page as SubVendorIID/SubDebiceID: 1028:1f0e.
    Booting over live CD lspci -n doesn’t show such however.
    I suppose it to be Dell “SAS 6/iR Adapter RAID Controller”, which is at least 8-port controller, when this server has only 2 hdd mounts.

  5. Tom Reply

    Yep, dismounting SAS 6/iR Adapter RAID Controller allows USC to run without problems. This card is affecting USC. Strange.

    • CRTech Reply

      Tom,

      Looks like you had quite the morning. Time to call Dell Support and try replacing that card and possibly getting a motherboard too just in case.

  6. Jeff Mckenzie Reply

    Tom,

    Thank you for your input. I found this very helpful. I have a R210 II that kept freezing when I would press F10. I removed my PCI card adapter and rebooted and I was able to get into F10 at this point.

  7. Waltecio Reply

    Good night friends…

    I have a problem on my Poweregde R710 server with iDrac6, which is displaying the following message: “iDrac Communication failure” and shows at the top of the screen when booting “System Services Disable”. This occurred after I made the BIOS update to the latest version available on the Dell website … Version 6.4.0. Now, even if I enter the iDrac6 controller configuration through “Crtl – E”, and leave “System Services” and “iDrac Lan” enabled on the “on” option, after saving and restarting the server, System Services “. With this, leaving completely without the option of updating the iDrac “Firmware”.

    Has anyone gone through this and have any suggestions ???

    Att.

    Waltécio.

  8. 7even Reply

    Enter the system bios using F2

    –> Boot Settings

    Boot Mode ? BIOS / UEFI ? What are your settings ?

    Disable the Boot Retry

    Does this help ?

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *